Geïnspireerd door Jan des Bouvrie

Gepubliceerd op 19 december 2021 om 14:00

ontwierp ik in 2011 mijn eerste lamp. Cubelamp! En, toonde ik mijn prototype aan designliefhebbers in het voorjaar van 2013 trots samen met een aantal andere Dutch Designers op de beurs Salone del Mobile in Milaan. Wat een avontuur!

Met haar strakke geometrische vormen, in wit kunstleder rondom gestoffeerd, om te inspireren en je fantasie te laten spreken en niet te laten (mis)leiden door kleur- of materiaal- gebruik. De basis van staal en roterende kubussen bovenop elkaar gestapeld. Sec de vorm moest het karakter weergeven van de lamp.

In mijn hoofd zag ik haar al in zoveel verschillende uitvoeringen voor mij. Als eerste zag ik haar in mondriaankleuren. Achteraf, denk ik wel eens, was ik al geïnspireerd door de kubusbank van Jan des Bouvrie uit 1969. Zelf ben ik geboren in 1968. De Mondriaan-uitvoering zou dan zijn; elk vlak van de kubus in een andere kleur, rood, wit, blauw en zwart gestoffeerd. En door de gestapelde kubussen onderling los van elkaar te draaien zou dit een speels effect aan de lamp geven. Het zou meer een kunst object worden, wat karakter geeft aan de ruimte waar zij komt te staan, dan dat zij een lichtfunctie heeft. Ook zag ik haar voor mij in gespoten uitvoering als bling bling goud, of bekleed met koeienhuid, slangenleer. In een uitvoering met dubbelwandig glas, waartussen een parelmoer snoer of bijvoorbeeld grassprieten of herfstbladeren zouden komen die met het licht zouden spelen. En als laatste wilde ik alleen het frame zichtbaar maken in zwart staal, waardoor deze transparantie zou uitstralen en niet zoveel aandacht in de ruimte zou vragen.

Nu in 2021, 10 jaar later, staat zij nog steeds als prototype in wit te wachten op een vervolg, en heb ik haar nooit aan Jan des Bouvrie durven tonen, waar ik nu veel spijt van heb, en zie ik varianten in de markt verschijnen. 

Daarom als eerbetoon en dank voor de inspiratie die Jan des Bouvrie mij, en zoveel andere ontwerpers heeft gegeven, toon ik mijn lamp opnieuw. Want gewoon DOEN is wat Jan zei. LEF tonen!